Barrons
Arad, Cluj, Craiova, Constanța*, Iași, Târgu Mureș, Timișoara



Mnemotehnicile Secretele Biologiei Cardiovascular:
- Venele vin la inimă. ( v cu v )
- Arterele pleacă de la inimă (p cu a: PA! )
- Inima dreaptă are sânge “dezoxigenat” (neoxigenat, adică cu CO2)
- Doare Tare, de-mi vine Să Mă Bat. (valva atrioventriculară dreaptă este tricuspidă, valva atrioventriculară stângă e mitrală sau bicuspidă)
- —
- –
Sângele pleacă din inimă din ventricule. Din ventriculul stâng pornește artera aortă, din care mai întâi se desprind arterele coronare, apoi se formează arcul aortic f
Tipuri de circulație sanguină
Deoarece inima pompează sânge, plămânii oxigenează sângele, iar toate celulele din organism consumă oxigen, este nevoie de o legătura între acestea 3 pentru a păstra homeostazia organismului. Astfel, inima este are 2 circulații, care sunt în paralel:
- circulația sistemică – prin care inima primește sânge neoxigenat de la toate sistemele de organe(prin venele cave) și pompează sânge oxigenat către acestea(prin artera aortă)
- circulație pulmonară – prin care inima primește sânge oxigenat de la plămâni prin venele pulmonare(4) și pompează sânge neoxigenat prin trunchiul pulmonar

Originile altor artere ale corpului uman se află în artera aortă, imediat după emergența acesteia din ventriculul stâng, odată cu formarea arcului aortic. (Completare: în Barron’s în text se deduce că arterele coronare se desprind din arcul aortic, iar de pe imagine se deduce că se desprind din aorta ascendentă. Mai corect ar fi aorta asecendentă) La nivelul aortei ascendente își au originea arterele coronare (stânga și dreaptă) care vascularizează mușchiul cardiac (informație dedusă de pe imagine). Din arcul aortic se desprind arterele principale ale gâtului și capului.
După arcuirea aortei (arcul aortic), artera aortă are un traiect descendent de-a lungul coloanei vertebrale și formează alte artere sistemice responsabile de transportul sângelui la organe.
Printre arterele importante se numără:
- arterele carotide ale gâtului;
- arterele subclaviculare ale umărului: stângă și dreaptă;
- arterele axilară, brahială, radială (dispusă lateral față de ulnară), ulnară ale membrului superior;
- arterele intercostale ale peretelui toracic;
- arterele frenice ale diafragmei;
- artera celiacă (trunchiul celiac), din care derivă artera gastrică stângă, artera splenică și artera hepatică;
- artera mezenterică superioară, care ajunge la intestinul subțire;
- arterele renale, care ajung la rinichi;
- arterele iliace comune de la nivelul membrelor inferioare;
- artera iliacă externă, din care derivă artera femurală, poplitee și tibială (anterioară și posterioară).